Fogyasszon sok babot!

A bab és más hüvelyesek mellet,hogy táplálóak és olcsók,gazdagok a pektinnek nevezett rostban,ami a koleszterint megköti a bélben és így elősegíti a széklettel való kiürülését.Számos vizsgálat kimutatta,hogy mennyire hatékonyan csökkenti a bab a koleszterinszintet.Azoknak,akik naponta megettek egy nagy főttbab-konzervet 20 százalékkal csökkent a koleszterinszintjük.A legtöbb embernek elég,ha étrendje napi 6 g oldható rostot tartalmaz.Egy csészényi főtt bab tökéletesen megfelel erre a célra.Nem kell aggódnia,hogy megunja a babot,mert sok fajtája van.Vajbab,szójabab,vesebab,karóbab,veteménybab,tarkabab és ott van még a lencse is.Ezek mind képesek csökkenteni a koleszterinszintet.

Egyen több gyümölcsöt!

A gyümölcsök koleszterinszint csökkentő hatása ugyancsak a pektinnek köszönhető.A grépfrút húsában lévő pektin,nyolc hét alatt átlagosan 7,6 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet.Ehhez a mennyiségű pektinhez napi egy nagy konzerv grépfrútlé megivása után jutunk.Ha ez egy kicsit nehezen lenyelhető,egyen sok különböző gyümölcsöt.Ha például egy fél grépfrútot eszik reggelire egy almát ebédre és egy narancsot vacsorára,akkor valószínűleg,szépen le tudja vinni a koleszterinszintjét.

Milyen legyen az étrend?

A DASH diéta alapelvei azért hagynak némi szabadságot.Mivel mindkét korállapot kialakulásában szerepet játszhat az elhízás,különösen a hasi zsírszövet megnövekedett mennyisége,fontos,hogy az étrend a zsírszövet mennyiségének csökkenését szolgálja.A testsúlycsökkentő étrend tekintetében jelenleg két irányvonal verseng egymással a szakirodalomban.

A hagyományos fogyókúra alapja:

Az étrend teljes energiatartalmának 50%-a származzon szénhidrátból,30%-a zsírból,és 20%-a fehérjéből.A kérdés a mai napig nincs eldöntve.A szénhidrátszegény diéták rövid távú hatása kedvezőnek tűnik,ezek a testsúlycsökkentés mellett a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik.Ezt támasztja alá a kőkori és a jelenkori vadászó-gyűjtögető életmódot folytató népcsoportok vizsgálata is.A magas fehérjetartalom megakadályozhatja a fogyás során esetlegesen kialakuló izomtömegvesztést,a súlycsökkenés szinte teljes egészében a zsírszövet vesztéséből adódik.

A mediterrán diéta kedvező hatását számos adat támasztja alá.Ennek a diétának lényeges eleme a többszörösen telítetlen zsírsavak(olivaolaj)fogyasztása.Bizonyos fajta halak,mint pl a makréla,a busa,a hering fogyasztása is kedvező.Ezeknek a halaknak a zsírja egy speciális zsírfajtát tartalmaz az úgynevezett omega 3 zsírsavakat.Ezek a zsírsavak egy másik fajta vérzsír a trigliceridszint normalizálásában vesznek részt.

A zsírban szegény diéták 30 éve minden táplálkozási ajánlásban szerepelnek.Hatékonyságukra és biztonságukra rengeteg a bizonyíték.Egyesek viszont úgy vélik,hogy a szénhidrátdús,zsírszegény diéták kevésbé okoznak jóllakottságot,ezért kevésbé tarthatók be.