A zab jó hatása.

A zabkorpa úgy tűnik,hogy a pektinben gazdag gyümölcsökhöz hasonló módon csökkenti a koleszterinszintet.Több vizsgálat szerint a zabkorpa ugyanolyan hatékony,mint a bab.Napi 6 g vízoldékony rosthoz hozzájuthat úgy is,hogy napi 50g zabkorpából kását főz,vagy pedig süteményt készít belőle.Azoknál az embereknél,akik napi két zabkorpából készült süteményt fogyasztottak, négy héten át, 5,7százalékkal csökkent a koleszterin szintje.Bár a zabkorpában több a vízoldékony rost,a zabpehely is csökkentheti a koleszterin szintet.Egy másik vizsgálatban a résztvevők alacsony zsírtartalmú,alacsony koleszterintartalmú étrendjüket napi 65g őrölt zabbal egészítették ki.A koleszterin szintjük,így jobban csökkent,mint amikor egyedül az egészséges diétát fogyasztották.Az eredmények alapján,olyan zabfajtákat próbáltak nemesíteni,amelyeknek magasabb a béta-glukán tartalma.Úgy gondolják,hogy ez a vegyület lehet felelős a koleszterinszint csökkentéséért.
A természetgyógyász közbeszól

A következő anyagok segíthetnek a magas koleszterinszint elleni küzdelemben.Bár nagy esetszámú vizsgálatokban még nem tesztelték őket.A kezdeti eredmények biztatóak.

 Tea 
,vagy pontosabban a benne található csersav segíthet a koleszterinszint csökkentésében.Egy vizsgálatban azt találták,hogy a teakedvelők koleszterinszintje,még magas koleszterintartalmú étrend mellett is normális tartományban van.
Citromfűolaj

 Az Ázsia konyhának ez a mindennapi ételízesítője.Több mint tíz százalékkal csökkenti a koleszterinszintet.Ennek az az oka,hogy a citromfűolaj gátolja a koleszterinképzést serkentő enzimek  működését,így megakadályozza,hogy az egyszerűbb zsírokból koleszterin képződjön.
Spirulina.


 A por,vagy tablettaformában kapható,fehérjében gazdag algafajta,csökkentette a koleszterint és az LDL koleszterin szintjét azoknál,akik minden étkezés után 7 db 20 mg-os spirulina tablettát vettek be.
Árpa.

 Ennek a jól ismert,egészséges,magas rozstartalmú gabonának éppen úgy koleszterin csökkentő hatása lehet,mint a zabnak.Az árpa két kémiai összetevője a koleszterint negyven százalékkal csökkenti.
Rizskorpa.

 A benne lévő rost ugyanolyan hatékony,mint az unokatestvére a zabkorpa.A rizskorpa a koleszterinszintet 25 százalékkal csökkenti.
Aktív szén.

 Nagyon finom por formájában szedve,nemcsak a bélgázosságot csökkenti,de megköti a bélben a koleszterinmolekulákat is és elősegíti a széklettel való kiürülésüket.Egy vizsgálatban a betegeknél 41 százalékkal csökkent az LDL koleszterin szintje miután négy hétig,napjában háromszor 7 g aktív szenet szedtek.